Az első bébi-lépések
2017. április 24. írta: Hornyák Mariann

Az első bébi-lépések

Az Alapítvány önkéntesei már dolgoznak

Mariann vagyok, két kisfiú anyukája. A fiaim nagyon ügyesek, okosak és persze a legszebbek a világon. Csak úgy, mint minden más anyukának a sajátjai. A szívem csak értük dobog, és persze az édesapjukért. Harcedzett kis család vagyunk mi!

Pár hónapja a férjemet Magyarországra csábította egy kihívás, egy új lehetőség a munkájában. Így Angliából, ahol több éve neveltük kicsiny családunkat, Debrecenbe költöztünk. 

Amikor megtudtuk, hogy Magyarországon mennyire kevés lehetősége van egy szenzorosan érzékeny gyerkőcnek a fejlesztésre, nem tudtunk szó nélkül továbbsétálni. Természetesen sok segítőkész (nem) embertől kaptunk tanácsokat, mely szerint ez a legnagyobb butaság, amit tehetünk, így hónapokkal visszavetette a munkánkat a kéretlen segítség. Most azonban büszkén és bátran vágunk bele ebbe a kalandba, és most már nem tekintünk a múltba, csak kitartóan előre haladunk, már nem fordulunk vissza.

Egy Alapítványt jegyzünk be, amelynek két fő feladata van:

- segíteni, támogatni a szenzoros integráció zavarral, érzékelési szenzitivitással küzdő gyermekeket és felnőtteket

- ismeretterjesztés, amit egészen kicsi kortól felnőtt korig, minél szélesebb rétegnek szeretnénk felkínálni

Ovis Tankert - Első Kertem Projekt

Ehhez létrehozunk egy tankertet, amelyet ovis csoportoknak ajánlunk fel. Ebben a tankertben nem csupán az étel minőségéről tanulhatunk, de sok szenzoros feladatot is kapnak a gyerekek. A tapintás, majd a termény "tesztelése" révén az ízlelés, szaglás és a vizuális szervek fejlesztése, ingerlése a cél. A gyerekekkel étkezéssel kapcsolatos játékokat is végzünk, kóstoltatunk, illetve kreatív feladatokat oldunk meg ételekkel, élelmiszerekkel. A zöldség- és gyümölcstermesztésből származó terményt az ovisok természetesen elfogyasztják, az oviba beviszik. Amit nem bírnak leszedni, mert pl. nyári szünetben nem tudnak eljönni, azt a részt a BikeMaffia szervezetén keresztül hajléktalanoknak (főzés, ételosztás) ajánljuk fel. A jótékonysági szervezetek megismertetése az ovisokkal remélhetőleg termékeny magot ültet, még akkor is, ha a gyerekek közvetetten találkoznak csak a karitatív szerveződéssel, de személyesen nem. 

Az első ovis csoportunk már nagyon várja, hogy nekikezdjen a kertészkedésnek! Május közepétől, végétől remélhetőleg az időjárás már megengedi a palántázást. 

A következő bejegyzésben már a tereprendezésről számolok be!

Szenzoros Kert - Játszó Rész

Az Ovis Tankert mellett több olyan telepített játékot tervezünk elhelyezni, amelyek az érzékszervek gyengéd fejlesztését teszik lehetővé, illetve a mozgással, finommotoros mozgásokkal fejlesztik az egyensúly érzéket és a kéz-szem koordinációt. Ezek nem terápiás játékok. Mi nem vagyunk terapeuták. 

Mi csupán olyan szülők vagyunk, akik maguk is érintettek az SPD-ben autista kisfiunk révén. 

Ami egy szenzoros gyerkőcnek jó, az az egész családnak jó.

A szenzoros játszórészt az ovis csoportok használják elsősorban, hiszen ez neurotipikus, egészséges fejlődésű gyermekek számára is remek móka! 

 

Amint lehetőségünk nyílik fejleszteni az Alapítványt, egy nagy, felnőttek számára is használható, szenzoros játszóteret, egy igazi tündérországbeli kertet (Fairyland Garden) hozunk létre, és szeretnénk egy működő tanyát is megnyitni a gyerekeknek, ami bárki által látogatható lesz. Terveinkben van több program megszervezése, közösségépítés, foglalkozások és gyakorlatilag bármi, ami a kicsik fejlődését segíti elő, a felnőtteknek pedig megkönnyíti a hétköznapjait.

Addig is jövünk új hírekkel rendszeresen.

Szeretettel ölellek (vagy csak integetek a távolból): Mariann

A bejegyzés trackback címe:

https://fairylandgarden.blog.hu/api/trackback/id/tr6812450427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása