Mitől olyan érzékeny ez a gyerek? Mikor van baj?
2017. július 25. írta: Hornyák Mariann

Mitől olyan érzékeny ez a gyerek? Mikor van baj?

Hiperérzékenység VS Szenzoros feldolgozási zavar

A szuperérzékenység vagy hiperérzékenység egy amerikai doktornő, Elaine Aron, munkásságának, 10 éves kutatásának eredményeképpen ma már bizonyítottan elfogadott személyiségjegy. Ez a HSC vagy HSP (Highly Sensitive Child vagy Highly Sensitive Person) azt jelenti, hogy valaki (gyermek vagy felnőtt) erősen érzékeny, túlérzékeny. 

Ez a személyiségjegy pontosan olyan, mint hogy valaki szeret emberek között lenni, míg más inkább kicsit befelé forduló típus. A túlérzékenyek között is van szorongó, depresszióra hajlamos, és olyan, aki optimistán látja a világot.

heart-empathy.jpgAron kutatásai során bebizonyította, hogy fiúk és lányok egyformán lehetnek túlérzékenyek. És mivel egy személyiségtípust az ember nem szokott kinőni, így sok a felnőtt nő és férfi is, aki kimagasló empátiával és érzékenységgel éli az életét. Erről egy egész jó kis blogot találtam, Szilvia szerkeszti a Caféblogon: Túlérzékenyek a címe.

Aron angol nyelvű oldala pedig itt érhető el hsperson.com címen.Itt van egy angol nyelvű teszt is, amin végigfutva láthatjuk, hogy mik egy túlérzékeny ember jellemzői. Könyvei magyarul is megjelentek már, érdemes vetni rájuk egy pillantást.

Amikor elkezdtem kutatkodni a témában a fiam miatt, sokáig reménykedtem benne, hogy egy hiperérzékeny gyermekkel van dolgom.

Nálunk azonban hamar beigazolódott, hogy nem az ingerekre való érzékenység az egyetlen nehézség. Így jutottam el a Szenzoros Feldolgozási Zavar / SPD kérdésköréhez, amiről legalább ennyire kevés magyar szakirodalom érhető el. A szenzorosságról két oldalon kezdtem olvasni, az egyik a szenzorosagyerekem.hu, a tartalomjegyzéket érdemes átböngészni. Itt azt írják, hogy

"Az érzékelés rendellenesség (Sensory Processing Disorder-SPD) egy a különféle idegrendszeri rendellenességeket lefedő fogalom. Akadályozottságot jelent az érzékszerveinken keresztül felfogott információk könnyed felhasználásában. Az érzékek harmonikus egységbe rendezésének zavaraként is nevezik.

Az érzékelési rendellenesség az agyban zajlik. Amikor rendellenes ingerfeldolgozásról beszélünk, az agy képtelen megfelelően összehangolni az érzéki információkat. Nehézséget okozhat az érzéki információk felhasználása a szükséges cselekvések megtervezésében és azok végrehajtásában."

Sokszor igen nehéz különbséget tenni. Viszont, ha már az SPD fajtáit megértjük, akkor egyértelművé válik a helyzet. Ez a blog és  a DSZIT oldala is hivatott minél több hasznos infót megosztani, hogy minél egyszerűbbé tegyük a hétköznapokat.
Amikor az SPD-t felfedeztük, megkönnyebbültünk. Végre van neve a problémának, így már tudunk rajta segíteni. Fontos kiszűrni, hogy vajon mi okozza  a gyerekünk furcsa viselkedését. Másképp egy egész életre elfojtva marad, és egyszer bizony robban. Az SPD ugyanúgy nem múlik el felnőttkorban sem, de tünetei enyhíthetőek. Egy SPD-s gyerek viselkedését nem határozza meg az empátia, míg egy HSC, túlérzékeny gyerek meglepő együttérzést mutat már egészen pici kortól. 
Az alapvető különbség az, hogy az SPD az egy állapot, egy "zavar", míg a túlérzékenység egy személyiségjegy, nem egy diagnózis. Mindkettőhöz megértéssel és elfogadással forduljunk! Ha van ilyen személy a környezetünkben, próbáljunk meg tanulni arról, hogyan segíthetünk neki. Ha magunkra vagy a gyermekünkre gyanakszunk, akkor pedig igazán fontos a felismerés, a tájékozódás. 
Itt, Aron honlapján, vagy egy remek leírás erről, sajnos ez is csak angolul.
A szenzoros feldolgozási vagy integráció zavar játékkal, tornával, diétával, különböző terápiákkal enyhíthető, a helyzet javítható. Ebben segítünk mi, a Kék Erdő Alapítványnál. A Szenzoroskert blogunk már Facebookon is elérhető, hamarosan pedig kezdjük a programjainkat feltölteni a honlapunkra is! Látogass el hozzánk, és ha úgy érzed, hogy segíthetnél valakin ezzel a cikkel, akkor kérlek, oszd meg vele. Köszönöm!
Üdvözlettel:
Hornyák Mariann
Kék Erdő Alapítvány

A bejegyzés trackback címe:

https://fairylandgarden.blog.hu/api/trackback/id/tr6312689723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eszter Anna Szabóné Katona 2017.08.21. 12:55:43

Remek cikk, mindjárt fel is teszem saját facebook oldalamra, egy valamit hozzátennék, Aeronnak nem csak angol, magyar nyelvű oldala is van, melyet azok készítettek, akik könyveit magyarul kiadták www.szupererzekenyek.hu/

Hornyák Mariann · www.facebook.com/szenzoroskert 2017.08.21. 14:06:26

@Eszter Anna Szabóné Katona: Szia! Igen, a honlapunkon mindenhol rájuk hivatkozom a szuperérzékenységgel kapcsolatban. Remek oldaluk van, köszönöm, hogy itt is megosztottad. Valahogy ebbe a cikkbe nem került bele, pedig kellett volna :)

Hornyák Mariann · www.facebook.com/szenzoroskert 2017.08.21. 14:07:17

@Eszter Anna Szabóné Katona: A megosztást pedig nagyon köszönöm, tegyél ide nekünk egy linket az oldaladhoz, ha szeretnéd. Szép napot! :)

Eszter Anna Szabóné Katona 2017.08.21. 15:14:50

Köszi szépen! Én egy kicsit bővebb terjedelemben foglalkozom a szuperérzékenységgel, azaz az élénkséggel: (26.án jelenik meg majd nálam este a cikk)
www.facebook.com/rosszagyerek/
Köszönöm a lehetőséget!

Hornyák Mariann · www.facebook.com/szenzoroskert 2017.08.21. 15:26:44

@Eszter Anna Szabóné Katona: Szia! szuper amit csinálszt, nagyon tetszik, átböngészem a weboldalat is. Köszönöm! :) Üdv, Mariann
süti beállítások módosítása