Autista a fiam, nagy szerencsém van!
2017. július 16. írta: Hornyák Mariann

Autista a fiam, nagy szerencsém van!

A gyermekem autista spektrumzavarral él. Én pedig az ő autizmusával. Ezen nem tudok változtatni, de a hozzáállásomon igen. Azon is tudok változtatni, hogyan éljük meg a mindennapokat. Az autisztikus tüneteket is tudom enyhíteni vagy erősíteni. Nem úgy élünk, mint egy átlagos család, és ezt nagyon kevesen értik meg. Néhányan elfogadták, vagy tiszteletben tartják, de nem biztos, hogy értik. Autimussal élek, mégis úgy érzem, hogy szerencsés vagyok. Szerencsés, mert nem rosszabb a helyzet. Mert lehetne rosszabb. Van, akinek rosszabb. Szerencsém van, hogy minket az autizmus olyan mértékig súlyt, hogy még arra futja, hogy segítő kezet nyújtsak másoknak. Nem mindig könnyű, sőt igazából minden nap kegyetlenül nehéz. De tudom, hogy van, akinek sokkal nehezebb.

Szerencsém van, mert a gyermekem csak papíron él fogyatékkal, a valóságban önálló, ügyes, beszél (sőt abba se hagyta, amióta csak az első mondatot kibírta mondani, és kikapcsoló gomb sincs rajta). Szobatiszta, ágytiszta, felöltözik egyedül (ha épp kiegyensúlyozott és jó kedve van, és tiszta az a nadrág, aminek a gondolatával ébredt.... ha nem, ... háát... az egy külön történet).

Szerencsém van, mert a gyermekem csak néha gyűlöl. Csak néha bánt. Már nem minden nap. 

Szerencsém van, mert korán felismertük a problémákat, így hamar fejlesztéseket tudtunk kezdeni, illetve nem rontottunk a helyzeten.

Szerencsém van, mert a kutatásaim során ezer olyan tippet és trükköt fedeztem fel, ételeket, altatási technikákat, játékokat, amik segítenek a tünetmentesség elérésében. Varázsszer nincs. De varázslatos hatása van a különböző módszerek, terápiák kombinált alkalmazásának. Szinte egy stratégiát építettem fel  a fiam autizmusa ellen. Háborúba hívtam, minden nap megütközünk, lassan 5 éve. 

Szerencsém van, mert más 20 éve harcol. Már nincs ereje. Nekem még van. Van, akinél még több idő telt el szinte segítség nélkül. Sokak támasz nélkül, család nélkül maradtak.

Nekem szerencsém van, mert van társam. Van családom. Nem menekült el senki. Még. Igyekszünk nagyon, hogy ez így is maradjon.

Szerencsém van azért is, mert tudatosan választhatok iskolát majd a gyermekemnek. Felvértezve minden tudással. Persze 5 év múlva majd látni fogom, mennyi mindent nem tudtam még korábban...de remélem, hogy ez így lesz, hiszen akkor sokat fejlődtem az évek során.

Szerencsém van, mert segíthetek. Mert van miből adnom. Gazdag vagyok, mert sok szeretet van a mi házunkban. (Empátia kevesebb... ;) )

512-black1.png

 

Azért hoztam létre a Kék Erdő Alapítványt, hogy adni tudjak. Hogy mindenki megértse, hogyan keseríti meg a hétköznapjainkat a szenzorosság. Hogy a buszsofőr vagy a boltos néni is értse, hogy mi az a sensory overload, amikor a túlhallás miatt telítődik és túlterhelődik az agy, a gyerek gyakorlatilag összeomlik. Azt akarom, hogy ezt az emberek megtanulják kezelni. Azt akarom, hogy egy anya homlokára ne égessék rá stigmaként a szaranya jelzőt, mert a gyereke más. Azt akarom, hogy megértő, értő társadalomban neveljem fel a gyermekeimet.

Segítsetek nekem ebben! Osszátok meg az ötleteiteket, kövessétek a Szenzoroskert oldalát, beszéljünk! Kezdjünk el beszélgetni! 

 

 Szeretettel: Hornyák Mariann

Kék Erdő Alapítvány

Debrecen

A bejegyzés trackback címe:

https://fairylandgarden.blog.hu/api/trackback/id/tr9912667685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ymel 2017.07.17. 03:17:54

Kitartas! ABA-modszerhez hozzafertek? Eleg nagy otvarsag, hogy a temaban szinte minden irodalom fizetos a neten. Ok, szerencsere nem tul dragak az online konyvek. Amit irsz a csemetedrol: Asperger jellegu autizmus?

Hornyák Mariann · www.facebook.com/szenzoroskert 2017.07.17. 08:20:14

Szia Ymel! :)

A nagyobbik fiam Aspergeres, igen. A kicsit még ezúton visszük orvoshoz. :)
Szeretném, ha az Alapítványom oldalán nagyon sok információ elérhetővé válhatna ingyenesen. Simán ingyenes angol forrásokat közzéteszek majd magyarul.
Járunk Autizmus Ambulanciára, ahol gyógypedagógus foglalkozik vele, illetve TSMT-t csinálunk. Kutyaterápiára is előjegyeztek bennünket szeptembertől.
Mást még nem próbáltunk, de minden elérhetőt össze fogok szedni. Az egyetlen szerencsém, hogy a diétára nagyon jól reagál a gyerkőc, és az életmódunk is sokat segít neki.
A blogomat és az Alapítványt is figyelemfelkeltésre, támogatásra hoztam létre, mert sok család él valódi segítség nélkül.
Te is érintett vagy?
süti beállítások módosítása