Diétával a magatartászavar ellen - második rész
2017. augusztus 01. írta: Hornyák Mariann

Diétával a magatartászavar ellen - második rész

A Diétával a magatartászavar ellen - avagy az étrendváltás megváltás? című cikkem gondolatmenetét szeretném tovább folytatni a Szenzoros Feldolgozási Zavarral élő gyerkőcök fejlesztése kapcsán. Egyéb idegrendszeri zavarokról is írtam, ADHD, ASD és diszlexia, de még hosszú a sor. Az elmélet az, hogy rengeteg kutatómunka eredményeképpen felismerték azt, hogy ha valamit megeszünk, akkor az bizony bekerül a gyomrunkba, onnan az emésztőrendszerbe, onnan pedig felszívódik a szervezetünkbe különféle módokon, csatornákon. Na, jó! Ezt azért nem volt annyira nehéz kitalálniuk az orvosoknak. Azt azonban már nehezebb volt megfejteni, hogy mi van akkor, ha az emésztőrendszer nem funkcionál szuper jól, és az ügyes kis bélbolyhaink nem végzik el a feladataikat. Bizony őket nem tudjuk büntiszékbe tenni, így kénytelenek vagyunk őket meggyógyítani, mert sok rosszaságra képesek betegen. A sérült bélfal ugyanis átereszti a toxinokat, amik a vér-agy gáton keresztül egy pillanat alatt az idegrendszer blokkolásával kezdenek játszadozni.

Persze ez nem egy ilyen huncut folyamat, ahogyan én leírom. Ez egy igenis komoly és félelmetes betegség. Gyomorráktól kezdve mindeféle szörnyűségeket okozhat a bélgyulladás. Sajnos még ma is sok orvos gyógyszeres kezelést ír ki, ami semmivel sem visz előrébb a megoldáshoz, de legalább kényelmesen hátradőlhet mindeki, hogy "én biza' megtettem, amit kell", majd egyre több gyógyszerrel elfojtjuk az újabb és újabb tüneteket, egészen addig, amíg már tápanyaghiány, idegrendszeri problémák, autoimmun betegségek vagy akár a rák tünetei nem jelentkeznek. Szerencsére nem érint mindenkit, a bélflóra állapota sok mindentől függ, például attól, hogy születés közben mit kaptunk az édesanyánktól, kaptunk-e anyatejet vagy tápszeres babák voltunk, milyen erős az immunrendszerünk, mennyi stressz ér bennünket, stb...

A lényeg, hogy ha már az idegrendszert éri a probléma, akkor enyhétől a súlyosig alakulhatnak ki idegrendszeri zavarok. Ezek pedig hozzák magukkal a hangulatingadozást, a fáradékonyságot, a hiperaktivitást, a figyelemzavart, a vitaminhiányos állapotokat, autisztikus tüneteket, dühkezelési problémákat és még sorolhatnám.

Az egyik legegyszerűbb módja a gyógyulásnak az, ha a bélflórát meggyógyítjuk. 

Ehhez több lépcsős életmódváltásra van szükség, egy ilyen rövidke cikk nem elég arra, hogy mindent részletesen leírjak, de az előző részben említett GAPS diétás könyv, a funkcionáis táplálkozás, a paleo, az AIP diéták kombinálva megfelelő vitamin és ásványianyag pótlással, táplálékkiegészítőkkel és mozgásterápiával mindent helyre hozhatnak. 

Ezekhez rengeteg fórum áll rendelkezésre, blogok, weboldalak, könyvek, üzletek, webshopok. Ezek gyűjteményét is ígérem, elkészítem egyszer. :) Addig google a legjobb barátunk, Wiki pedig a barátnőnk. ;)

De ha már elhatároztuk, hogy igenis belevágunk, és elkezdünk egy diétát, egy új étrendet, egy új életmódot, akkor hogyan is néz ez ki a gyakorlatban?

Először is tisztázzuk, hogy életmódváltással teljes munkaidős coach - tanácsadók foglalkoznak, akik arra képezték ki magukat, hogy segítsenek ilyen helyzetekben. Én nem vagyok életmód vagy táplálkozási tanácsadó. De röviden le tudom írni, hogy én hogyan csináltam.

A legfontosabb az elhatározás, hogy legyen egy konkrét célunk: két évig akarok diétázni, és ezt és ezt a tünetet akarom megszüntetni. Ehhez ilyen és ilyen diétát akarok csinálni. (Szerintem alap, hogy a tej-glutén-cukor távozik az életünkből. Ezt mi is így kezdtük.)

Az elején a heti menütervezés nagyon sokat segít. Erről írtam egy könyvet, SPD on the Plate címmel, az Amazonon megrendelhető, ha szeretsz angolul olvasni. (nem egy Jane Austine nyelvezet, bátran!)

Tehát nem akarok többé dührohamot, fejetfalbaverős hisztiket, verekedést, bántást, gyűlöletbeszédet az otthonomban. Ez a cél. Nekem. És neked? Mitől szabadulnál meg leghamarabb? Mi bánt a legjobban?

Aztán jön a gasztros doki az ételallergiás panelekkel. Vérvétel és ami kell. Másnap már indulhat a diéta a három mumusra, majd meglátjuk, mit hoz az allergiavizsgálat pár hét múlva.

Ha ki szeretnéd hagyni a három hónapnyi rémálmot és kisérletezéseket, akkor lépj be egy gluténmentes vegán és egy paleo Facebook csoportba, szerezz recepteket, és pontosan tartsd be őket. 

Írj egy listát azokról az ételekről, amiket megeszik mindenki a családból, a legszűkebb keresztmetszet szerint. Tehát azt, amit mindenki hajlandó elfogyasztani. Ezeknek kelleni fog majd az összegyűjtött mentes változata is.

Illetve írj egy másik listát azokról az ételekről, amelyeket mindenki elfogyaszt ÉS a diétátok minden szempontjának megfelel. Ezek lesznek a jolly jokerek az első két hétben. Kit érdekel, hogy a gyerek mentes fagyit eszik reggelire vagy csak főtt rizst ebédre? Ez egy átmeneti állapot, a fontossági sorrendet be kell tartani. Az első, hogy át tudjatok állni egy új életmódra. A régi szabályok nem érvényesek. Új szabályok kellenek.

chalkboard-lunch-box-504x459.pngÉs ha már szabályok, akkor jön az ovi, az iskola, a munkahelyi kantin. Az intézményi étkeztetés kényelmétől erre a két évre érzékeny búcsút veszünk. A "megspórolt" pénzt pedig minőségi ételre költjük el ezután.

 Mi nem kérünk diétás étkeztetést, bár van "tartósan beteg" papírunk és orvosi igazolásunk is az allergiákról. Mégis a szenzorosság miatt tudom, hogy nem enné meg az összekevert, együtt tálalt ételeket. Nem eszik egy csomó olyan ételt, ami egy átlagos családban hetente előfordul. Szóval én főzök. És beviszi.  A kicsi is, a nagy is, a férjem is. Szerencsére, a törvény ezt megengedi nekünk. Így biztonságosan tarthatjuk a diétát. 

 

silicone_lunchbox_inc_-1.jpg

Természetesen minden reggel készítek frissen köretet vagy levesbetétet. De alapvetően inkább nagyobb mennyiségeket főzök, és azokat fagyasztom. Ezekről a hétköznapi trükkökről a Szenzoroskert Facebook oldalán fogok majd megosztani apró trükköket, mert készülünk egy projekttel. Szeretnénk elhozni nektek a világ össze jól bevált trükkjét, tippjét és fejlesztő játékát, hogy mindent kirpóbálhassunk együtt. Többek között evésről és alvásról is lesz szó. :) 

Írjatok kérdéseket, amiket még járjak körül ebben a témában, mert szívesen segítek! 

Üdv,

Mariann

Kék Erdő Alapítvány, alapító

www.kekerdoalapitvany.wordpress.com

A bejegyzés trackback címe:

https://fairylandgarden.blog.hu/api/trackback/id/tr312708794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása