Diétával a magatartászavar ellen
2017. augusztus 01. írta: Hornyák Mariann

Diétával a magatartászavar ellen

avagy étrendváltás a megváltás? - Első rész

A Szenzoros Feldolgozási Zavar egy idegrendszeri éretlenség, sok esetben rendellenesség. Hasonlóan az autizmus, a diszlexia, schizofrenia, figyelemzavar (hiperaktivítással járó vagy nem járó) és ezek barátai tünetegyütteséhez, az SPD is az agyban blokkolt részek miatt képes egy gyermek és egy akár egy felnőtt mindennapjait is megkeseríteni. Az SPD-s gyerek másképp érzékel, így minden érzékszerve kicsit - vagy néha sajnos nagyon - másképp működik, mint tipikus társaiké. 

Rengeteg kutatásról olvastam, ami keresi a probléma gyökereit. Van, aki a környezeti szennyeződésekben, mérgezésekben (így oltásokban), van, aki genetikában keresi a megoldást, a választ, így ezzel együtt a gyógyulás varázskövét. Azt hiszem, nincs ilyen varázskő. Ma még biztosan nem. Rengeteg családnál felfedezhető az öröklődés, más családoknál a autista vagy egyéb nehézségekkel küzdő gyermek esete teljesen egyedi és izolált, senki más nem érintett.

Természetesen nem lehet egységes gyógymódot se találni, mégis vannak terápiák, amelyek együttes erővel és megfelelően kombinálva hatalmas sikereket érhetnek el, és akár a tünetmentességig is eljuthat a család.

A család. Az egész család. Bizony, mert sajnos ezzel mind együttélünk. Sőt, ha felmenőinktől kaptuk örökbe, akkor több érintett is él együtt. Így együtt kell fejlődnünk és épülnünk. Nélküle, a család nélkül csak kirekesztett zarándokok lennénk. Mert mi már éltünk ezzel együtt. Éltem és élek SPD-vel, autizmussal, diszlexiával, hiperaktivitással és biztosan Te is. És még sok minden mással. Mindannyiónknak szüksége van a gyógyulásra, az enyhülésre.

guthealth_goodbacteriavsbadpic.pngSok család fedezte fel a táplálkozás, az emésztés és az idegrendszer kapcsolatára épülő kutatásokat. A sok éven át kutatott majd kifejlesztett GAP szindrómás betegek számára gyógyulást hozó módszer például világszerte méltán híres. Az ő esetükben mondhatni, hogy betegség, mert az emésztőrendszer betegsége okozza az idegrendszer zavarát és blokkjait. A GAPS diéta ezt a problémát tünetmentesre gyógyítja. A kutatás ideje alatt 100%-os gyógyulási arányról számoltak be. Mi nem próbáltuk még ezt a diétát, de egy eléggé hasonló táplálkozási formával ismerkedtünk meg tavaly.

A Paleo étrend is egészen jól enyhíti az emésztőrendszeri problémákat, így az idegrendszerre is jótékony hatással van. Mivel az emésztőrendszer védőfalán ejtett sérüléseken az agyba jutott méreganyagok a legkülönféleképpen támadják az idegrendszert, így egy egyszerű borulás a bélflóra egyensúlyában is elindíthat autoimmun folyamatokat, ami azt jelenti, hogy egy idő után a szervezet saját magát kezdi bántani. 

A belek sérülése, a bélflórában elszaporodott rossz bacik nagyon hamar használhatatlanná teszik a szervezet eme fontos védővonalát, és már nem tudják megszűrni a toxinokat, illetve a rákos sejteket sem. Ez is végzetes lehet. 

Szóval, nem kérdés, hogy "az vagy, amit megeszel", és az agyad azt kapja, amit a gyomrodba beviszel. Amikor már a szervezet nem tud elég tápanyagot előállítani, amikor már nem tud kellően védekezni a méreganyagok ellen, akkor jönnek a látható tünetek, köztük a viselkedészavarok és az idegrendszer különböző zavarai. 

A genetikai autizmus, SPD és társai is erősődő tüneteket produkálnak, ha a bélflóra egyensúlya felborul, ez az idegrendszer érettségétől, annak eredeti állapotától is függ.

Sokan alkalmazzák ma a funkcionális táplálkozás alapelveit. Ezt azért teszik, mert felismerték, hogy a szervezetünk nem bírja el a rengeteg adalékanyagot, ízfokozót, műanyagot és mesterséges, feldolgozott, finomított mindenféléket. A funkcionális táplálkozás eléggé összetett, sokban hasonlít a GAPS diétához.

126121_zsiradekok3-201510171528.jpgMi jelenleg ételallergia teszt után kezdtünk diétázni. A tej és a glutén elhagyása életünk legjobb döntése volt.

A cukor, a szója és a pálmazsír az én döntésem alapján távozott az étrendünkből, a tojás, kazein, rozs, glutén, kukorica és még egy pár apróság pedig az ételallergia vizsgálat után gasztroenterológus tanácsára.

Ugrásszerű fejlődést mutat mindkét fiam a diéta óta. Persze nem egyszerű és nagyon szigorúan tartjuk. Az életmódunkban nem csak ez furcsa. A limitált inger, a sok alvás, a rengeteg természetjárás, a mozgás és a fejlesztések (TSMT, kutyaterápia, stb) együtt hoznak napról napra újabb sikereket.

Ez mind szép és jó... de hogyan lehet ezt a hétköznapokban kivitelezni? Erről írok a következő posztban. Igyekszem ügyesen összeszedni minden tippemet!

Addig is olvasgass a témában, mert megéri!

Üdvözöllek,

Hornyák Mariann

Kék Erdő Alapítvány, Alapító

www.kekerdoalapitvany.wordpress.com

Kövess minket Facebookon: www.facebook.com/szenzoroskert

A bejegyzés trackback címe:

https://fairylandgarden.blog.hu/api/trackback/id/tr4212708684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása