Mit együnk vacsorára? Heti menü tervezése lépésről lépésre
2017. augusztus 15. írta: Hornyák Mariann

Mit együnk vacsorára? Heti menü tervezése lépésről lépésre

Arról már írtunk sokat, hogy az életmódváltás nagyon nehéz. Arról is sok cikk van, hogy milyen életmódot érdemes kialakítani, ha már tudjuk, hogy mi a cél. Egy fogynivágyó nem ugyanazokat fogja enni, mint egy híznivágyó, egy vegán életmód bevezetése is egészen más, mint a paleoé. Különbözőek vagyunk, és ez így szép, így van rendjén. Én egy olyan gyógyító étrendet kezdtem tavaly bevezetni a gyermekeimnek és magunknak szülőknek, ami azzal az ígérettel kecsegtetett, hogy segíti meggyógyítani a kisfiam bélrendszerét, és enyhíti az autisztikus és szenzoros tüneteit. Azt már írtam, hogy kb 1 darab "legális" ételellel vágtunk bele a diétába, tehát nem volt más a listámon, mint a sima főtt rizs. Ma pedig közel 40 féle ételt eszik. Az, hogy miért sikerült ekkorát lépnünk előre már történelem, de az előző írásaim elmagyarázzák, itt vannak a linkek hozzájuk.

Válogatós vagy szenzoros?

Mit együnk ma? Első lépések

Diétával a magatartászavar ellen

Diétával a magatartászavar ellen - második rész

Az életmódváltás akkor is sokkoló, amikor rájössz, hogy a Te gyerekeddel valami nem stimmel. Sőt, akár a diagnózist is megkapod. Van, aki ilyenkor megkönnyebbül, van, aki összeomlik. Az életed így is, úgy is megváltozik.

Szóval a szenzoros gyerkőcödhöz szeretnél igazítani egy étrendet, ami kellően változatos. Én nem vagyok dietetikus, de tudom, hogy a szervezetnek szüksége van vitaminokra, nyomelemekre, ásványi anyagokra és még egy rakat dologra. Tehát olyan ételeket kell ennünk, amelyekben ezeket megtaláljuk. Ahogyan gyógyul a bélflóra, egyre több tápanyag tud ügyesen felszívódni. Így egyre több vitamint érdemes enni. Vannak zsírban és vízben oldódó vitaminok. A zsírban oldódó tovább elraktározódik, a vízben oldódók nagy részét könnyebben üríti a szervezet. Az adagolásokra ezért különösen oda kell figyelni.

A patikákban kapható vitaminok és táplálékkiegészítők átlalában olyan minőségűek, mint az élelmiszerek a boltok polcain. Tele vannak felesleges adalékokkal, feldolgozottságuk már olyan mértékű, hogy alig van bennük érték.

Ezért nagyon fontos, hogy a hatóanyagokat is figyelembe vegyük. Majd arra is figyeljünk, hogy tartalmaz-e glutént, laktózt, kazeint... Tehát a diétánk tervezését kezdjük így: természetes, étellel bevitt tápanyag, majd mellé a vitaminok, táplálékkiegészítők. Ez egy komoly rendszer, csak úgy, hasra ütésre biztosan nem alkalmazható megfelelő hatékonysággal, sőt többet árthatunk, mint használunk.

 Ahhoz, hogy tervezni tudd a diétát, szükséged lesz egy tervező sablonra. Készíthetsz ilyet otthon, egy egyszerű mappával, táblázatokkal. Használhatsz egy excell táblázatot a számítógépen, beírhatod a terveidet a bevásárlólistával egyszerűen a google naptáradba. Ha szereted a szép, nyomtatható tervezőket, akkor kukkants be a Tea Time Zone oldalára, ahol kifejezetten nekünk készült egy menütervező bevásárlólistával, receptes jegyzetekkel. Itt tudod megnézni!

cats.jpg

Az első lépés mindig a biztonságos ételek listája. Ezt össze kell írni. Mindent, amit a diéta enged, és a gyermek alapból megeszi. Ha alma, banán és rizs, akkor ennyi. Készítsünk egy listát ezekből. Minden reggelihez, tízóraihoz és desszerthez adhatunk egy gyümölcsöt. Meg lehet próbálni a gyümölcspépeket is, ezekhez van utántölthető pouch is, házilag is gyárthatjuk az almapépet, majd a tarsolyból kiszipkázza a gyerkőc. Ha fruktózra is diétáztok, akkor válassz valami olyat, amit ehettek, egészséges, kell belőle a mennyiség és jóságos a pocaknak.

Minden étkezéshez írd be felváltva a biztonságos ételeket. Ha három van, akkor három naponta ismétlődnek az első két hétben. Én is ettem már három napig töltött káposztát, mert anyukám egy vagonnal főzött! Ne arra gondolj, hogy mi lesz akkor mostmár szegény gyerekkel, hát nem ehet egész héten csak almát! DE igen! Két hét az életéből, amikor meghosszabbítja az életét évekkel. És a tiedet is! Ehet két hétig csak sült krumplit ebédre. Mert ez változni fog. Ez nem marad így. Koncentrálj csak az első két hétre! Lassan odáig érsz, hogy már bevezethetsz a régi kedvencekből néhány mentes verziót. Én vehemenciától függően heti 1-2 új ételt vezetnék be. Egyet reggel, egyed délben. Vacsira maradnak a megszokott dolgok, mert nálunk olyankor a legnyűgösebbek a gyerekek. Majd amikor már szükséges a recepteket, de legalábbis a hozzávalókat listázni, akkor azokat is írjuk előre fel, majd jegyezzük fel, hogy mi az, ami ezekből nincs otthon. Így már előre egy hétre a bevásárló listánk is meg van, így biztosabb, hogy mindent időben beszerzünk. Ha például szerdán tervezel, csütörtöktől hétfőig biztosan sikerülhet a bevásárlás. És jöhetnek az apró változtatások.

Ha például szereti a ketchupot, akkor vásárolj adalékanyag és cukormentes verziót, és mehet tovább a sült krumpli. Majd a krumplit süsd inkább sütőben a harmadik naptól. Vagy kókuszolajban. Ezek aprócska lépések, de komoly alapokat fektetnek le.

Ha bármit kér a gyermek, fontos, hogy mindig megértően és elfogadóan reagáljunk. 

"Nem tudtam venni neked most ezt vagy azt, ezt tudtam neked készíteni. Ettől gyógyul a pocakod." Fontos, hogy nem "kell", "muszáj", "nincs", "nem szabad" a kulcsszavak, hanem az "így tudtam csinálni", "szeretnék neked örömet okozni", "szeretnék a kedvedben járni, de nem tudtam", "megértem, hogy erre vágysz".

A nehezebb pillanatokban egy négy lépcsős kommunikáció szuper megoldás lehet: 

1. Látom, hogy csalódott vagy. (elfogadom az érzéseit)

2. Szeretnék segíteni neked. (partner vagyok)

3. Hogyan oldjuk ezt meg együtt? (a gyereknek adok hatalmat, lehetőséget az önkifejezésre, és én is megoldani akarom a helyzetet)

4. Ha lenne egy varázspálcám, ide varázsolnék egy óriási tejcsoki hegyet és lefújnám tejszínhabbal! (belehelyezem abba az érzésbe, amire vágyik)

+ 1 - A tejszínhabra pedig brokkolis müzlit szórnék.... ooohhhhh fúúúúúj....(felvidítom, kapcsolódom a gyermekhez)

Ez nagyon zaklatott gyermeknél már nem biztos, hogy működik, de érdemes sokat próbálni, mert előbb utóbb értik, hogy komfortot adsz ezzel, és szeretettel elfogadják a kicsik és a nagyok is. Bizony! Ez a szuper trükk felnőtteknél is működik... talán már a varázspálcás rész elhagyható náluk.

Szóval ott tartunk, hogy tervezzük az első két hetet.

Van x ételünk, amiket felírunk annak megfelelően, hogy mikor lehet adni őket. Ám, mi történik, ha a gyerek reggelire akar rizst enni? Mondom: semmi nem történik, rizst eszik reggelire, ebédre pedig zsíros kenyeret, vagy amit éppen szeret. Vagy ebédre is rizst. Majd lesz ez jobb is!

Nagyon szeretném látni, hogy a Te első két heti menüd hogyan nézett ki! Kérlek, oszd meg velem, itt kommentben vagy pedig a Facebook megosztás alatt. Úgy is jó, ha lefotózod a jegyzeteidet. Sokan vágynak rá, hogy konkrét terveket kapjanak!

Egy minta nap nálunk az első pár hónapból:

Reggeli: vajas kenyér (növényi margarinos)

Tízórai: gluténmentes keksz és gyümölcspép

Ebéd: Rizs natúr vagy sültkrumpli ketchuppal, esetleg húsleves lé

Uzsonna: gyümölcs, puffasztott kölesgolyó

Vacsora: francia pirítós (margarinos kenyér összepréselve megsütve)

 

És nem volt másnap ennél jobb variációm sajnos.

 

Egy minta nap ma, több hónapnyi diéta után:

Reggeli: gm zabpelyhes müzli szárított gyümölcsdarabkákkal vagy szinte bármi, amit átlag emberek esznek reggelire, csak mentes verzióban, tehát lehet bundáskenyér, omlett, torilla, szendvics, szardínia!, akár még az uborkát és paprikát is megkóstolja időről időre.

Tízórai: tejbegríz (azaz rizsdara növényi tejben kifőzve, karobporral és kókuszvirág cukorral ízesítve) vagy alma, banán, kekszek, sütik, muffin

Ebéd: házi füstölt szárazkolbászból készült paprikáskrumpli (krumpli helyett batátával, akár zöldfűszeresen), húsleves csicseritésztával, csokis rizspuding

Uzsonna: házi májkrémes kenyér

Vacsora: mentes palacsinta lekvárral

És legalább két hétig tudom úgy variálni, hogy ne egye ugyanazt. A rizst már megeszi kölessel, már nem csak a sima fehér rizst fogadja el, hanem a teljes szemet is. A brokkoli krémlevest bármikor bevethetem, abba pedig mindent tehetek, ami segíti, hogy szép zöld legyen, így spenótot is.

Kíváncsian várom a Ti napi menüiteket is!

Üdv,

Mariann

Kövessetek Facebookon: www.facebook.com/szenzoroskert

vagy az Alapítványunk oldala: www.facebook.com/kekerdoalapitvany

magyar_web.png

A bejegyzés trackback címe:

https://fairylandgarden.blog.hu/api/trackback/id/tr4912750666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása